Otazníky na každý den

Je pravda, že když přidáme do vody ocet, vajíčka při vaření nepopraskají?

Pravda to není, ale malé množství octa nebo soli je přesto dobré do vody přidat. Podstatně se tím totiž zvýší takzvaná iontová síla roztoku a bílek vytékající prasklinami se díky tomu rychleji sráží, takže se omezí jeho ztráty. Chceme-li prasknutí skořápky účinně zabránit, vložíme vejce už do studené nebo vlažné vody a předtím tupý konec propíchneme špendlíkem nebo jehlou, aby z něj mohl uniknout ohřívaný vzduch.

Mimochodem, pokud vejce naložíme aspoň na dvanáct hodin do koncentrovaného octa, změkne a vznikne z něj cosi jako gumový míček. Kyselina octová totiž rozloží ve skořápce uhličitan vápenatý a zůstane jen pružná slupka tvořená převážně bílkovinou kolagenem.

 

 

Hrajte s námi o miliony! Hlavní cena 100 000 €.

2. Tarsago Velká hra

Výherci soutěží (2017- 2018)

Rozhovory s výherci

Jakou nejvyšší teplotu člověk snese?