Otazníky na každý den

Co vlastně tak libě páchne v olomouckých tvarůžcích?

Proslulá pochoutka vzniká desetidenním zráním kyselého netučného tvarohu pomocí speciálních mléčných kultur. Hmota přitom postupně zgelovatí a na povrchu se tvoří žlutý maz, který je nositelem pikantní chuti i 'vůně'.

"Během zrání dochází k uvolňování vodní páry, oxidu uhličitého a čpavku," říká Karel Hlaváček, jednatel firmy A. W. z moravských Loštic, která je tradičním výrobcem pravých olomouckých tvarůžků. "A právě čpavek cítíte, když tvarůžky rozbalíte. Všimněte si, že pokud je necháte rozbalené, jejich typická vůně dost rychle vyprchá, protože čpavek jako těkavý plyn unikne do okolí."

 

 

Hrajte s námi o miliony! Hlavní cena 100 000 €.

2. Tarsago Velká hra

Výherci soutěží (2017- 2018)

Rozhovory s výherci

Proč nemůžeme pít mořskou vodu?